Η ιστορία που ακολουθεί δεν είναι παραμύθι! Μοιάζει, αλλά είναι δεν είναι! Στα μάτια μας είναι ένα μικρό θαύμα. Από αυτά που γίνονται που και που χωρίς να τα περιμένεις και χωρίς να τα κυνηγάς. Ένα μικρό θαύμα επιβράβευσης για μια δουλειά που γίνεται πολύ καιρό, στην οποία αφιερώνουμε αθόρυβα πολύ χρόνο και από την οποία μαθαίνουμε-μαθαίνουμε-μαθαίνουμε. Ευχαριστούμε! Τίποτε άλλο....
H AΡΧΗ
Στις 7 και 8 Νοεμβρίου έγινε στο ΤΕΙ Αθήνας η 8η FOSSCOMM. Συμμετείχαμε σε αυτή (δείτε λεπτομέρειες) με σκοπό να γνωρίσουμε καλύτερα τον κόσμο του Open Source, να παρακολουθήσουμε διαλέξεις και εργαστήρια και να φύγουμε γεμάτοι ιδέες.
Γνωριστήκαμε με την κ. Δέσποινα Μητροπούλου, γενική διευθύντρια της ΕΕΛ/ΛΑΚ, η οποία ζήτησε να μάθει λεπτομέρειες για μας, για όσα κάνουμε, θαύμασε τον .. Σάκη, και γενικά μπήκε στο κλίμα της ομάδας μας σαν να ήταν κάποια από εμάς.
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Γύρω στα μέσα Δεκέμβρη, η κ. Μητροπούλου τηλεφώνησε στο Σχολείο μας και ανακοίνωσε την πρόθεση-πρόταση της EΕΛ/ΛΑΚ να προσφέρει δωρεάν τον εξοπλισμό για το στήσιμο ενός Σχολικού Εργαστηρίου Ανοιχτών Τεχνολογιών. Καταπληκτικό; Ναι!
Στη διάρκεια των διακοπών, με κοινή προσπάθεια όλων, το εργαστήριο στήθηκε και λειτουργεί!
Σήμερα, 8 Ιανουαρίου 2016 κάναμε σε αυτό το πρώτο μάθημα πληροφορικής!
Και μεθαύριο, 10 Ιανουαρίου 2016 θα κάνουμε σε αυτό το πρώτο μας hackerspace! Εντάξει, υπάρχουν και μερικοί που βιάζονται .... :-)
ΛΙΓΑ ΤΕΧΝΙΚΑ
Το εργαστήριο έχει έναν Ubuntu 14.04 LTSP Server και 12 RaspberryPi ως σταθμούς εργασίας τύπου thin-clients. Καταπληκτικό; Δύο φορές ναι!
Η δομή αυτή του εργαστηρίου είναι αρχική. Στο άμεσο μέλλον θα δοκιμαστεί και η περίπτωση των fat-clients. Γενικά, είναι ένα περιβάλλον που τα συστατικά του επιτρέπουν και διευκολύνουν τον πειραματισμό με διάφορες τεχνολογίες. Αυτό είναι κάτι που μας ενθουσιάζει, καθώς στο Σχολείο μας μεγάλοι και μικροί δεν είμαστε παρά: μαθητές!
ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ
Κλείνοντας την σύντομη αυτή αναφορά στο καινούργιο μας εργαστήριο, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε πρώτα από όλους την κ. Δέσποινα Μητροπούλου για την σκέψη, την πρώτη κίνηση και τη συνεχή υποστήριξη. Έπειτα, τον κ. Θανάση Δεληγιάννη, επιστημονικό συνεργάτη της ΕΕΛ/ΛΑΚ, καθώς και τον τεχνικό της ΕΕΛ/ΛΑΚ κ. Γιώργο Αυγία. Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε τον κ. Αναστάσιο Μαγκούτα, γονέα, για την πολύωρη και πολυήμερη βοήθειά του στην επίλυση των τεχνικών προβλήματων που ανέκυπταν.
Και η σχολική ζωή συνεχίζεται και μέσα στο πλαίσιο της η καλλιέργεια του μυαλού και της δημιουργικότητας (θα έπρεπε τουλάχιστον...). Σύντομα θα αναρτήσουμε στην ιστοσελίδα μας εργασίες, κατασκευές, αποτελέσματα μιας αθόρυβης δουλειάς που γίνεται σταθερά κάθε Κυριακή απόγευμα.
Αναμείνατε ...