H ομάδα v-space του σχολείου μας, μετά την κατάκτηση του 1ου βραβείου στον διαγωνισμό διαστημικής CanSat in Greece 2024, ταξίδεψε στην Ολλανδία για να παρακολουθήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Space Engineer for a Day, το οποίο διοργανώθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA).
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε για το θερμό ενδιαφέρον και την πρακτική βοήθεια τον κ. Αλέξη Σωτηρόπουλο, Δήμαρχο Βύρωνα, καθώς και τον κ. Νίκο Χαρδαλιά, Περιφερειάρχη Αττικής, για την οικονομική κάλυψη του ταξιδιού.
Το ταξίδι έγινε στις 16-19 Ιουνίου 2024 και θα θέλαμε να είχε διαρκέσει πολλές πολλαπλάσιες ημέρες! Κάποιοι θα ήθελαν να μείνουν στο Άμστερνταμ για πάντα!
Περιηγηθήκαμε στο Άμστερνταμ, επισκεφθήκαμε μουσεία και αξιοθέατα, κάναμε κρουαζιέρα στα κανάλια της πόλης. Στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ ακούσαμε για Τεχνητή Νοημοσύνη από τον Ορέστη Γοργογιάννη (παλιό μαθητή του σχολείου μας). Επισκεφθήκαμε και το Λάιντεν με το υπέροχο μουσείο φυσικής ιστορίας Naturalis Biodiversity Center. Πόλεις, μικρές και μεγάλες, όπου νιώθεις τόσο άνετα να ζεις!
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Space Engineer for a Day το οποίο διοργάνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) ήταν ωστόσο μια αποκάλυψη!
Κάπου στη μέση της 1ης μέρας του προγράμματος μέλος της ομάδας μας ρώτησε την καθηγήτριά μας "κυρία, πόσες μέρες έχουν περάσει από όταν ήρθαμε;". Τόσα πολλά και τόσα εκπληκτικά πράγματα είδαμε!
Aκουμπήσαμε διαστημικά οχήματα που έχουν επιστρέψει από το διάστημα, είδαμε παράξενα υλικά για 3d printing με σεληνιακή σκόνη καθώς στα άμεσα σχέδια της ESA είναι η κατασκευή βάσης στη Σελήνη, μάθαμε για το ευρωπαϊκό σύστημα gps "Γαλιλαίος", μπήκαμε μέσα σε κομμάτι του ISS (διεθνής διαστημικός σταθμός) το οποίο εκτίθεται εκεί, είδαμε το εργαστήριο ρομποτικής όπου γινόντουσαν πειράματα για μελλοντικά οχήματα που προορίζονται για τον Άρη, και πολλά πολλά άλλα.
Παρακολουθήσαμε ομιλίες και συζητήσαμε με κορυφαίους μηχανικούς της ESA, οι οποίοι πέρα από τις θαυμαστές στορίες για τα τεχνολογικά επιτεύγματά τους, το μήνυμα που μας πέρασαν ήταν "όσα εμείς μελετούμε και σχεδιάζουμε τώρα για να υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια, θα είστε εσείς που θα βρίσκεστε εδώ και θα τα υλοποιήσετε".
Γνωριστήκαμε με μαθητές από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και συνεργαστήκαμε μαζί τους για την σχεδίαση μιας πραγματικής αποστολής: ένα όχημα το οποίο θα φτάσει όσο το δυνατόν πιο κοντά στον Ήλιο, χωρίς να καταστραφεί από τις υψηλές θερμοκρασίες. Η σχεδίαση της αποστολής έγινε με την καθοδήγηση ενός ανθρώπου ο οποίος τα τελευταία 30 χρόνια έχει σχεδιάσει και έχει μελετήσει την εφικτότητα περισσότερων από 300 αποστολών της ESA!
Ήταν πραγματικά μεγάλη εμπειρία και νιώθουμε πολύ μεγάλη ευγνωμοσύνη που είχαμε την δυνατότητα να ζήσουμε όλα αυτά.