210 7643187Τηλέφωνο Επικοινωνίας - 210 7649008Τηλέφωνο Διευθυντή

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟ ΦΩΣ


Μέσα από την σελίδα αυτή, ελάτε να ταξιδέψουμε μαζί στην θαυμαστή φυσική του φωτός!

Θα γνωρίσουμε τι είναι το φως και πως συμπεριφέρεται όταν πέφτει πάνω ή όταν περνάει μέσα από αντικείμενα και υλικά που υπάρχουν γύρω μας.

Θα δούμε γιατί όλα αυτά τα παιχνίδια που παίζει το φως μαζί μας τελικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βγάλουμε πολύ σοβαρά επιστημονικά συμπεράσματα: όπως για παράδειγμα να ανακαλύψουμε τι υπάρχει στην ατμόσφαιρα. Είτε πρόκειται για την ατμόσφαιρα της γης είτε για την ατμόσφαιρα άλλου πλανήτη.

ΜΕΡΟΣ 1ο - Τι πραγματικά είναι το φως;


Χρήσιμα συμπεράσματα:
1. το φως εκτός από ηλεκτρομαγνητικό κύμα είναι και πακετάκια ενέργειας, πολλών ειδών (= ποσοτήτων ενέργειας)
2. τα ηλεκτρόνια κάθε ατόμου έχουν προτιμήσεις ως προς ποιο πακετάκι ενέργειας τους ταιριάζει
3. αν ένα ηλεκτρόνιο καταφέρει να βρει το δικό του πακετάκι ενέργειας το παίρνει, και τότε από τις φωτεινές γραμμές του φάσματος κάποια θα λείπει (φάσμα απορρόφησης)


ΜΕΡΟΣ 2ο - Γιατί στη γη όλα είναι φωτεινά ενώ στη σελήνη επικρατεί σκοτάδι;

Χρήσιμα συμπεράσματα:
1. Όταν οι γωνίες της προσπίπτουσας και της ανακλώμενης ακτίνας είναι ίσες, τότε μιλάμε για κανονική ανάκλαση. Αυτό γίνεται σε επιφάνειες όπως ένας καθρέφτης.

2. Όταν η επιφάνεια είναι τραχιά, τότε η ανάκλαση γίνεται προς τυχαίες κατευθύνσεις. Αυτό λέγεται διάχυση.

3. Μια "τραχιά επιφάνεια" είναι και η ατμόσφαιρα της γης. Οι ακτίνες του φωτός διαχέονται (=ανακλώνται προς τυχαίες κατευθύνσεις) και γιαυτό βλέπουμε όλα φωτεινά γύρω μας (στη διάρκεια της μέρας).

4. Η σελήνη δεν έχει ατμόσφαιρα, άρα δε συμβαίνει διάχυση, γιαυτό και βλέπουμε μόνο την επιφάνειά της ενώ όλα γύρω είναι σκοτεινά.

ΜΕΡΟΣ 3ο - Γιατί μια πισίνα γεμάτη νερό φαίνεται πιο ρηχή από ότι είναι;

Χρήσιμα συμπεράσματα:
1. Όταν μια ακτίνα φωτός συναντήσει μια διαχωριστική επιφάνεια, ένα μέρος της ανακλάται κι ένα μέρος της διεισδύει στο δεύτερο μέσο.

2. Όταν μια ακτίνα φωτός διεισδύει σε διαφορετικό μέσο, αλλάζει εντελώς η κατεύθυνσή της. Αυτό το φαινόμενο λέγεται διάθλαση.

ΜΕΡΟΣ 4ο - Γνωρίζουν άραγε οι pink floyd πως ένα πρίσμα αναλύει το λευκό φως σε όλα τα χρώματα;

 Χρήσιμα συμπεράσματα:
1. Όταν ακτίνες λευκού φωτός συναντούν ένα πρίσμα, τότε εκτρέπονται και διασκορπίζονται στο χώρο.

2. Οι μωβ ακτίνες εκτρέπονται περισσότερο, ενώ οι κόκκινες λιγότερο. Άρα το πόσο πολύ θα εκτραπεί μια ακτίνα από την αρχική της διεύθυνση, εξαρτάται από το μήκος κύματος.

3. Μια βροχερή μέρα με λίγο ήλιο, οι σταγόνες της βροχής παίζουν το ρόλο του πρίσματος και στον ουρανό βλέπουμε το ουράνιο τόξο.

 

 
Επιστροφή στην κορυφή της σελίδας