210 7643187Τηλέφωνο Επικοινωνίας - 210 7649008Τηλέφωνο Διευθυντή

Επίσκεψη στην έκθεση «Το έπος της Ανατολής στη φαντασία των Ελλήνων»

19 Ιανουαρίου 2023

Με τις μαθήτριες και τους μαθητές του Ανθρωπιστικού Προσανατολισμού της Β΄ τάξης του 5ου Γενικού Λυκείου Βύρωνα, είχαμε την τύχη να ξεναγηθούμε στην έκθεση  που εξερευνά την Μικρασιατική Καταστροφή μέσα από το πρίσμα της λογοτεχνίας του Μεσοπολέμου. Η επίσκεψη αυτή οργανώθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων και δράσεων που πραγματοποιεί το σχολείο μας στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων του Δήμου Βύρωνα για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή.

Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας περιηγήθηκαν στους χώρους της έκθεσης, είδαν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αυθεντικό φωτογραφικό, αρχειακό υλικό της περιόδου,  σπάνιες πρωτότυπες εκδόσεις λογοτεχνικών κειμένων  εκείνης της γενιάς συγγραφέων που ωρίμασε στα χρόνια του Μεσοπολέμου και αποτέλεσε τον πυρήνα της λεγόμενης Αιολικής αιγαιοπελαγίτικης σχολής της Γενιάς του 30, όπως και των άλλων προσφύγων πεζογράφων και ποιητών αυτής της περιόδου.

Το ενδιαφέρον αιχμαλώτισαν φωτογραφίες, επιστολές, πρωτοσέλιδα εφημερίδων της εποχής που αποτυπώνουν ανάγλυφα το κλίμα της περιόδου του 1922, της μικρασιατικής εκστρατείας, τη συμπόρευση ιστορικής πραγματικότητας και λογοτεχνικής παραγωγής.

Σίγουρα το αντικείμενο που κέντρισε την προσοχή όλων μας ήταν το ντενεκεδένιο νούμερο 31328 (με αραβικά ψηφία) που χάρισε στον Βενέζη την ελευθερία από τα τάγματα εργασίας των Τούρκων.

Για πρώτη φορά οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία μέσα από την τελευταία 4η ενότητα της έκθεσης να δουν την προσέγγιση του Ελληνοτουρκικού πολέμου από τα μάτια της «άλλης» πλευράς, των Τούρκων και ίσως να κατανοήσουν ότι η ιστορία διαβάζεται τελείως διαφορετικά από τις αντιμαχόμενες πλευρές.

 

 

 
Επιστροφή στην κορυφή της σελίδας