210 7643187Τηλέφωνο Επικοινωνίας - 210 7649008Τηλέφωνο Διευθυντή

Μνήμες καθ οδόν στο Βύρωνα

Μαθητές και μαθήτριες του  5ου ΓΕΛ ΒΥΡΩΝΑ μαζί με τις φιλολόγους Κώτσιου Α., Ταμπακοπούλου Β., Χατζηχαραλάμπους Χ., περιηγήθηκαν σε εμβληματικές περιοχές και σημεία του Δήμου, ανακάλυψαν με βιωματικές δράσεις την ιστορία των πρώτων χρόνων του προσφυγικού συνοικισμού.

Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος που υλοποιήθηκε από το δήμο Βύρωνα  και το Μουσείο Ιστορίας της πόλης μας, με την τοποθέτηση στηλών-αναλογίων στα 12 πιο εμβληματικά τοπόσημα του πρώτου αστικού προσφυγικού συνοικισμού στην Ελλάδα.

Συμμετείχαν μαθητές/τριες της ανθρωπιστικής κατεύθυνσης σε μια προσπάθεια σύνδεσης των θεωρητικών γνώσεων που αποκτούν από τα βιβλία σχετικά με τη μικρασιατική καταστροφή με την ιστορική πραγματικότητα, όπως αυτή διασώζεται σε ιστορικούς χώρους του δήμου μας.

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας των QR Codes και των κινητών τηλεφώνων είδαμε, διαβάσαμε, αντλήσαμε πληροφορίες για το προσφυγικό παρελθόν του δήμου μας, φωτογραφίσαμε χώρους, κτίρια και τοιχογραφίες, συζητήσαμε, μοιραστήκαμε σκέψεις και συναισθήματα. 

Στόχος της δράσης, εκτός από τη διάσωση της ιστορικής μνήμης, είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών πάνω στο ζήτημα του πολέμου, του ξεριζωμού των ανθρώπων από τις εστίες τους, η αναγκαστική μετακίνηση πληθυσμών , η ανά πάσα στιγμή δραματική μεταβολή των συνθηκών ζωής των ανθρώπων.

 

 
Επιστροφή στην κορυφή της σελίδας