210 7643187Τηλέφωνο Επικοινωνίας - 210 7649008Τηλέφωνο Διευθυντή

1η θέση στον διαγωνισμό CanSat in Greece 2023

Ο διαγωνισμός CanSat in Greece 2023 έγινε στην Αθήνα στις 20-23 Απριλίου 2023. Μαθητικές ομάδες από όλη την Ελλάδα παρουσίασαν τις ιδέες τους και τους μικρούς δορυφόρους που σχεδίασαν και κατασκεύασαν ώστε αυτές οι ιδέες να γίνουν πράξη. Πολλές και ενδιαφέρουσες ιδέες καθώς και μεταδοτικός ενθουσιασμός από τα μέλη των ομάδων, γιατί δεν είναι μικρό το κατόρθωμα να έχεις φτάσει στο τέλος μιας μεγάλης σχεδιαστικής δουλειάς 8 περίπου μηνών και να κρατάς στα χέρια σου ένα λειτουργικό πραγματάκι που μπορεί να κάνει σπουδαία πράγματα εκεί ψηλά!

Η ομαδα του "v-space" του σχολείου μας, σχεδίασε και υλοποίησε έναν καλό δορυφόρο. Ελαφρώς παράξενη η λέξη και ίσως θα μπορούσε να αντικατασταθεί από τον χαρακτηρισμό κοινωνικός δορυφόρος. Ένας δορυφόρος δηλ. ο οποίος θα ανήκει σε μία κοινότητα ανθρώπων και θα εξασφαλίζει την ιδιωτικότητα των επικοινωνιών τους. Με άλλα λόγια, θα αποκλείει την παρακολούθηση των πολιτών από εταιρίες ή κυβερνήσεις.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού, η ομάδα υλοποίησε διαδικασίες κρυπτογράφησης και συνδύασε την συμμετρική με την ασύμμετρη κρυπτογραφία.

Ένας δεύτερος στόχος του συγκεκριμένου δορυφόρου είναι η παρακολούθηση της περιοχής πάνω από την οποία θα βρίσκεται (καθώς πρόκειται για γεωστατικό δορυφόρο) για επικινδυνες καταστάσεις, όπως φωτιά σε δασική περιοχή.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού, η ομάδα υλοποίησε ένα νευρωνικό δίκτυο το οποίο αναλύει τις φωτογραφικές λήψεις του δορυφόρου.

Για όλη αυτή την εργασία, η ομάδα "v-space" κέρδισε το βραβείο "Best CanSat Project - CanSat in Greece 2023" και θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό σε δύο περίπου μήνες.

Ευχόμαστε καλή επιτυχία!

 

 
Επιστροφή στην κορυφή της σελίδας