210 7643187Τηλέφωνο Επικοινωνίας - 210 7649008Τηλέφωνο Διευθυντή

Ποιοί είμαστε και τι θέλουμε να πετύχουμε

Η ομάδα V-SPACE αποτελείται από μέλη του σχολικού hackerspace του 5ου ΓΕΛ Βύρωνα. Είμαστε 12 μαθητές του 5ου και 3ου ΓΕΛ Βύρωνα με κάθε είδους ενδιαφέροντα.

Είμαστε ενθουσιασμένοι με την συμμετοχή μας στον φετεινό διαγωνισμό, γιατί πραγματικά είναι ένα πολύ πολύ ενδιαφέρον project. Και δεν έχει τόσο σημασία η Ιθάκη (που λέει κ ο ποιητής) αλλά το ταξίδι μέχρις εκεί. Ελπίζουμε, βέβαια, να φτάσουμε και στον προορισμό μας με επιτυχία, αλλά προς το παρόν μας διακατέχει ενθουσιασμός!


Τα τελευταία χρόνια γίνεται πολλή συζήτηση σχετικά με την ιδιωτικότητα των επικοινωνιών, η οποία κρυφά ή φανερά παραβιάζεται είτε από εταιρίες είτε από κυβερνήσεις.  
Ως άμυνα σε μια τέτοια κατάσταση, φανταζόμαστε την ύπαρξη ενός δορυφόρου, ο οποίος θα βρίσκεται συνεχώς πάνω από την περιοχή του δήμου μας - θα ταξιδεύει μαζί με εμάς. Οι κάτοικοι του δήμου θα μπορούν μέσω αυτού  να επικοινωνούν μεταξύ τους και να ελέγχουν τις έξυπνες συσκευές του σπιτιού τους.
Διαβάζουμε επίσης για ιδιωτικές προσπάθειες που γίνονται για την αποστολή δορυφόρων γύρω από τη γη, κυρίως για εμπορικούς σκοπούς. Γιατί, λοιπόν, να μην είναι εφικτή η δημιουργία ενός φιλικού προς τους πολίτες κοινωνικού δορυφόρου;

To CanSat μας θα είναι ένας κοινωνικός δορυφόρος, ο οποίος θα ανήκει σε μια κοινότητα, θα παρέχει υπηρεσίες στα μέλη της κοινότητας και γενικά θα μπορεί να συνεισφέρει σε κοινωνικά καλούς σκοπούς.
Θα υλοποιήσουμε τρία ειδη υπηρεσιών που μπορεί να παρέχει ένας τέτοιος δορυφόρος.

Α. Διασφάλιση της ιδιωτικότητας των επικοινωνιών
Διασφάλιση της ιδιωτικότητας των επικοινωνιών μιας περιοχής, είτε αυτές αφορούν προσωπικές επικοινωνίες ή επικοινωνίες τύπου IoT (internet of things).

B. Αναγνώριση αντικειμένων - καταστάσεων

Το CanSat θα φωτογραφίζει την περιοχή πάνω από την οποία βρίσκεται και μέσω εκπαιδευμένου νευρωνικού δικτύου θα αναγνωρίζει επικίνδυνες καταστάσεις π.χ. πυρκαγιά σε δασική περιοχή.

Γ. Επιστημονικές μετρήσεις-πειράματα

Τέλος, ένας πραγματικός δορυφόρος σαν αυτόν που περιγράφουμε, θα μπορούσε να φιλοξενεί   διατάξεις που θα διενεργούν πειράματα ή μετρήσεις, τα οποία θα ενδιέφεραν τους επιστήμονες της περιοχής ή τους μαθητές. Για παράδειγμα, ένα ενδιαφέρον πείραμα (για μαθητές) θα ήταν η επαλήθευση της βαρομετρικής εξίσωστης υπολογισμού του υψόμετρου, το οποίο και θα υλοποιήσουμε.

Για να επιτύχουμε όλα αυτά, θα σχεδιάσουμε και θα υλοποιήσουμε ένα μικρό δίκτυο επικοινωνιών, στο κέντρο του οποίου θα βρίσκεται το CanSat.


Από το project αυτό αναμένουμε να αποκτήσουμε πολλές καινούργιες γνώσεις. Θα βασιστούμε σε όσα μαθαίνουμε στο σχολείο και θα προχωρήσουμε πολύ πέρα από αυτά.

Ευχηθείτε μας καλή τύχη!

Θα σας κρατάμε ενήμερους!

με εκτίμηση,

η ομάδα v-space

 

 

 

 

 
Επιστροφή στην κορυφή της σελίδας