210 7643187Τηλέφωνο Επικοινωνίας - 210 7649008Τηλέφωνο Διευθυντή

1o Συνέδριο V-SPACE

Το 1ο Συνέδριο του V-Space είναι πλέον ιστορικό, αδιαμφισβήτητο γεγονός!

Έλαβε χώρα στις 6-7-8 Μαρτίου 2020 στην Άνω Χώρα Ναυπακτίας και σε αυτό συμμετείχαν (α) ως ακροατές: σχεδόν όλα τα μέλη του σχολικού μας hackerspace, και (β) ως ομιλητές: η Δ τάξη (έτσι αποκαλούμε τα μέλη που κάποτε ήταν μαθητές και που τώρα ως φοιτητές και μεταπτυχιακοί συνεχίζουν και συμμετέχουν στο v-space και βοηθούν έμπρακτα τους μικρότερους).

Αν ήταν να επιδείξουμε μια καλή πλευρά του σχολικού μας hackerspace: αποτελεί ίσως ένα από τα καλύτερα παραδείγματα διασύνδεσης της Τριτοβάθμιας με την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση! Και γιαυτό ευχαριστούμε προσωπικά έναν έναν τα παιδιά της Δ τάξης!

Μείναμε στον ξενώνα "Τα Πέτρινα" και για άλλη μια φορά η φιλοξενία ήταν φιλική και ζεστή. Σαν στο σπίτι μας!


Παράπλευρες δραστηριότητες ήταν η επίσκεψη στη Ναύπακτο, μια σύντομη πεζοπορία στο δάσος της Άνω Χώρας, η επίσκεψη και ξενάγηση στους χώρους παραγωγής και τα ρομποτικά συστήματα του εργοστασίου Kotronis Plastics SA.

Κάθε ομιλίας προηγούνταν παρουσίαση του ομιλητή. Κανονικά θα έπρεπε να είναι σε στυλ συνεδρίου. Αυστηρή και λιτή. Όμως, όταν αυτά τα παιδιά της Δ τάξης τα γνωρίζεις από τότε που φτιάχτηκε το v-space, ε, νομίζω ότι και να αποκαλύψεις κάτι πιο προσωπικό, δικαιολογείται!

Τους παρουσιάζουμε σύμφωνα με το πρόγραμμα του συνεδρίου:

Ο Δημήτρης Δημητρόπουλος είναι 3οετής φοιτητής στους Μηχανολόγους και Αεροναυπηγούς Μηχανικούς στο Πολυτεχνείο Πάτρας. Από τα μαθητικά του χρόνια διακρίθηκε για το πάθος του για τα αυτοκίνητα και τη Φόρμουλα 1. Ευτυχώς για μας, δεν ξεπέρασε ποτέ το γεγονός ότι η πρώτη φόρμουλα, στην κατασκευή της οποίας συμμετείχε ενεργά, τερμάτισε πρώτη από το τέλος. Αξέχαστη στιγμή του διαγωνισμού η ρόδα που εκτοξεύθηκε από τη formula την ώρα που έτρεχε (αυτό έγινε κάποτε στο Γυμνάσιο).  Παρ' όλα αυτά, συνέχισε να ασχολείται με τον τεράστιο αυτό τομέα, να συσσωρεύει  γνώσεις και εμπειρίες. Τον προσκαλούμε, λοιπόν, να μας μιλήσει και να μας αποκαλύψει κάποια από τα “Μυστικά της Φόρμουλα 1” με την ματιά του μηχανικού πλέον.


Ο Πέτρος Μεραμβελιωτάκης είναι από τα ιδρυτικά μέλη του v-space και μεταπτυχιακός ερευνητής στο τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ. Το πεδίο της ερευνητικής του εργασίας είναι η Πυρηνική Φυσική και τα Στοιχειώδη Σωματίδια. Ως v-space τρέφουμε άπειρο σεβασμό και ευγνωμοσύνη προς το πρόσωπό του, ιδίως για την συμπαράσταση προς την ομάδα στην προσπάθειά της να στείλει δορυφόρο στο κοντινό σύμπαν. Το ότι ο δορυφόρος μάλλον κατέληξε, ως αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών, σε κάποιο ποταμάκι της Λιβαδειάς, είναι ένα ευαίσθητο σημείο που μας θλίβει και δεν θέλουμε να το θυμόμαστε.
Κάποιο βράδυ αναρωτήθηκε τι θα συνέβαινε αν ο Νεύτωνας γνώριζε Python. Θα ήταν ο κόσμος διαφορετικός; Τον προσκαλούμε, λοιπόν, να μας μιλήσει με θέμα “Νευτώνεια Φυσική και Python”. Με άλλα λόγια: προσομοιώσεις!


Ο Ανδρέας Αλεξόπουλος είναι 2οετής φοιτητής στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Αν και δεν το παραδέχεται ανοιχτά, είμαστε βέβαιοι ότι περνάει πολλά άγρυπνα βράδια προσπαθώντας να λύσει το πρόβλημα “p = np” και να γίνει εκατομμυριούχος. Του το ευχόμαστε, καθότι είμαστε σίγουροι ότι τότε θα χρηματοδοτήσει γενναιόδωρα και το hackerspace μας.
Παρενθετικά, το ερώτημα που θέτει το πρόβλημα “p = np” είναι εάν κάθε πρόβλημα του οποίου η ύπαρξη λύσης μπορεί να επιβεβαιωθεί γρήγορα από έναν υπολογιστή μπορεί επίσης και να επιλυθεί γρήγορα από τον υπολογιστή.
Του ευχόμαστε από καρδιάς καλή επιτυχία και τον προσκαλούμε να μας αναπτύξει το ενδιαφέρον θέμα “Λογική Σχεδίαση Ψηφιακών Κυκλωμάτων” και να μας εισάγει στα μυστικά του υλικού.


Ο Κώστας Γκόλφης είναι 3οετής φοιτητής στο Μαθηματικό του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Πρόκειται για ένα μαθηματικό μυαλό, το οποίο συνεχώς φλερτάρει με διάφορες γλώσσες προγραμματισμού, ιδίως με την python αλλά και γενικότερα δεν διστάζει να κάνει “βρώμικη δουλειά”, όπως να κολλάει καλώδια και να επισκευάζει τις κατασκευές του v-space. Ο αρχικός τίτλος της ομιλίας του, επηρεασμένος από την έμφυτη καλοσύνη του και αγάπη προς τους συνανθρώπους του, ήταν “Ζωγραφίζοντας με τον Κώστα”. Ο τίτλος αυτός άλλαξε στη συνέχεια σε "Πάρτυ, Ελληνικό Δημόσιο, Ζωγραφική και ο Τάσος Λειβαδίτης". Στην τελευταία επικοινωνία του ωστόσο με την διοργανωτική επιτροπή του συνεδρίου, αποφάσισε να στραφεί σε μια πιο επιστημονική διατύπωση.
Τον προσκαλούμε, λοιπόν, να μας εισάγει στην “Θεωρία Γραφημάτων” και τον παρακαλούμε να διατηρήσει την ψυχραιμία του στις ατυχείς περιπτώσεις όπου κάποιος σύνεδρος θα μιλήσει υβριστικά και θα τολμήσει να πει “γράφο” αντί για “γράφημα”.


Ο Ορέστης Γοργογιάννης είναι 3οετής φοιτητής στο τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Για κάποιο λόγο, κάποια ανώτερη δύναμη τον έχει βάλει ανάμεσα σε δύο αξιολάτρευτες δίδυμες αδελφές, με αποτέλεσμα να ζει καταστάσεις που τον ωθούν να αναζητάει απεγνωσμένα, όπως ο pacman, τον βέλτιστο αλγόριθμο επιβίωσης και ταυτόχρονα διαφυγής!
Τα προσωπικά αυτά βιώματα, είναι το βαθύτερο κίνητρο πίσω από την ενασχόλησή του με την   Πληροφορική και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Τον προσκαλούμε, λοιπόν, να μας εισάγει στον μαγικό κόσμο των “Δομών Δεδομένων στην Τεχνητή Νοημοσύνη” με μια εντυπωσιακή εφαρμογή στο παιχνίδι του pacman.

Ο Αντώνης Σκαρλάτος είναι επίσης από τα πρώτα μέλη του v-space και μεταπτυχιακός ερευνητής στο τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.
Ως μαθητής διακρινόταν για την ικανότητά του να λύνει δυσεπίλυτα προβλήματα γράφοντας προγράμματα σε C++ την ώρα του μαθήματος. Αθόρυβα. Είναι ένθερμος υποστηρικτής κάθε προσπάθειας των μελών του v-space να εξοικειωθούν με τον προγραμματισμό.
Αντιμετωπίζει τον κόσμο με μια, θα λέγαμε, φιλοσοφική ματιά. Για παράδειγμα, όταν βλέπει τις κάμπιες να κάνουν αλυσίδες στα πεζοδρόμια της Πανεπιστημιούπολης, αναρωτιέται αν οι συνδεδεμένες λίστες θα ήταν μια κατάλληλη δομή δεδομένων για τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Βλέποντας τα δέντρα, γύρω από τη σχολή Πληροφορικής, αναρωτιέται πόσα δυαδικά δέντρα μπορεί να επεξεργαστεί ταυτόχρονα ένας υπολογιστής και σιγά σιγά φτάνει να φιλοσοφεί γύρω από το τεράστιο θέμα της Υπολογισιμότητας και των Μηχανών Turing.
Τον προσκαλούμε να μας εξηγήσει τι σημαίνει Υπολογισιμότητα και τι είναι οι “Μηχανές Turing”.

Ο Κωνσταντίνος Μπάκας είναι 3οετής φοιτητής στο τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι ο άνθρωπός σας, ο ιδανικός σύμβουλος, αν έχετε σκοπό να ποντάρετε όλες τις οικονομίες σας στα διάφορα καζίνο της χώρας ή στο χρηματιστήριο.
Για κάθε απόφασή του, στην επιστήμη και στη ζωή, υπολογίζει τις πιθανότητες καλής και κακής έκβασης και δρα ανάλογα. Το γεγονός, βέβαια, ότι εμφανίζεται σπανιότατα στο v-space ίσως να υποδεικνύει κάποιο λάθος στο μοντέλο υπολογισμού που χρησιμοποιεί.
Παρακαλούμε μην παρερμηνεύσετε τον τίτλο της ομιλίας του “Ψέματα, άθλια ψέματα και Στατιστική”. Πρόκειται για ειλικρινές άτομο.

Ο Ορφέας Λιάτσος είναι 2οετής φοιτητής στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Αποτελεί τον θρύλο του Wormy και του Trivial και η φήμη του έχει εδραιωθεί και συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλες τις γενιές μαθητών του σχολείου μας. Η πολλών ετών συμμετοχή του στις δραστηριότητες του v-space βοήθησε ώστε να αναπτυχθεί η έμφυτη εφευρετικότητά του. Αποτελεί την απόλυτη αυθεντία όταν προκύπτουν ανάγκες ονοματοδοσίας των έργων της ομάδας. Ποιος θα ξεχάσει ποτέ το “Καλαμποκο-τρον”  ή το “Γκρέτα-Φαρμ”? Όταν δεν ξεθάβει αρχαίους Αιγυπτίους, εμπλουτίζει τις ήδη υπερπλήρεις γνώσεις του πάνω σε όλα μα όλα τα θέματα.
Τον παρακαλούμε, λοιπόν, να αναπτύξει το ενδιαφέρον θέμα “Εγκληματολογική Αρχαιολογία”, ο υπότιτλος του οποίου θα μπορούσε να είναι “CSI-Αρχαία Ελλάδα”.

Ο Δημήτρης Πεντίκης απασχολείται ως αυτοδίδακτος μουσικός, γράφει μουσική και φιλοδοξεί να αποτελέσει μέλος ανατρεπτικού συγκροτήματος. Παράλληλα, ο φιλήσυχος χαρακτήρας του τον οδήγησε στο Πρόγραμμα Συντήρησης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων όπου και φοιτά ήδη στο 3ο έτος. Η επιλογή του Προγράμματος αυτού ήταν  συνειδητή και ήρθε ως φυσικό επακόλουθο της λατρείας του για τη μέταλ μουσική. Καθώς ζει και κινείται για μεγάλο μέρος του καθημερινού ωραρίου του μέσα στην ησυχία που περιβάλλει τα ιερά κειμήλια, έχει όλο το χρόνο να αναρωτηθεί με ποιο τρόπο όλος αυτός ο πολιτισμός του παρελθόντος θα μπορούσε να εκσυγχρονιστεί. Οι μελέτες του τον έχουν οδηγήσει προς την Τεχνητή Νοημοσύνη γιαυτό και θα μας αναπτύξει το ενδιαφέρον θέμα “Τεχνητή Νοημοσύνη και Μουσική”.


Ευχαριστούμε ειλικρινά και πολύ όλους τους ομιλητές, τόσο για την εθελοντική συμμετοχή τους, όσο και για την εξαιρετική προετοιμασία και παρουσίαση όλων αυτών των θεμάτων. Μέσα σε ένα σαββατοκύριακο ανοιχτήκαμε σε κόσμους και σε θέματα που δεν ξέραμε πως υπάρχουν, που αποτελούν προκλήσεις για το ανθρώπινο μυαλό, που ενθουσιάζουν.

Αγαπητά μέλη του v-space, και του χρόνου!

ΥΓ: μια μικρή συλλογή φωτογραφιών των κατοικιδίων του ξενώνα. Για όλες τις φωτογραφίες αυτής της σελίδας ευχαριστούμε τον Οδυσσέα Σταματάκη!

 

 

 
Επιστροφή στην κορυφή της σελίδας