210 7643187Τηλέφωνο Επικοινωνίας - 210 7649008Τηλέφωνο Διευθυντή

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 5η - ARDUINO LESSON 5

καλημέρα-καλησπέρα,

αγαπητέ φίλε, ελπίζω να με θυμάσαι! Αν είσαι καινούργιος στην ομάδα, χαίρω πολύ για τη γνωριμία! Σάκης

Αλήθεια φίλε μου, δεν μου έχεις μιλήσει ποτέ για σένα. Και πάντα αναρωτιόμουν... Είσαι, ας πούμε, μια ρομαντική ψυχή που την ώρα των μαθηματικών μετράει ? Είσαι, μήπως, ένα ανήσυχο πνεύμα που την ώρα της χημείας οραματίζεται ακραίες καταστάσεις 

Φίλε μου, ότι και να είσαι εγώ σε παραδέχομαι και υποκλίνομαι μπροστά στις δυνατότητες του μυαλού σου να προχωρήσεις την επιστήμη ένα βήμα πιο πέρα!

Σήμερα σου προτείνω να εργαστούμε λίγο για το σκοτάδι ! Να ελέγξουμε δηλαδή την απουσία του φωτός.

Συνομωτικά.

Υπάρχει ένα τέλειο πραγματάκι που το λένε φωτοαντίσταση.

 

Συνδέοντας την φωτοαντίσταση σε ένα αναλογικό pin του arduino σαν (ναι, ναι, έχεις δίκιο) σαν είσοδο, μπορείς να βλέπεις πόσο φως υπάρχει στον χώρο που βρίσκεσαι. Ας ακουμπήσουμε, λοιπόν, τα δάχτυλά μας στο πληκτρολόγιο με δέος για να γράψουμε, τι άλλο; κώδικα! Κώδικα που θα εμφανίζει τις τιμές της φωτοαντίστασης στο Serial Monitor.

Ποια είναι η μέγιστη και ποια η ελάχιστη τιμή που βλέπεις;

Υπάρχει ένα ακόμη τέλειο πραγματάκι που το λένε RGB Led. Κάτι σαν 3-σε-1 δηλαδή. Αυτό που βλέπεις στο κύκλωμα παρακάτω έχει 4 pins. Τα τρία χρησιμοποιούνται για τα βασικά χρώματα R(ed) - G(reen) - B(lue) και το τέταρτο είναι η κοινή γείωση (GND).

Για να παραχθεί ένα χρώμα πρέπει να ανακατέψεις διαφορετικές ποσότητες από τα τρία βασικά χρώματα: R(ed), G(reen), B(lue). Θυμήσου τον εαυτό σου στο νηπιαγωγείο, που βουτούσες όλα τα δάχτυλα στις δαχτυλομπογιές  και όλοι λέγανε "ο μικρός είναι καλλιτέχνης!". Κάτι αντίστοιχο θα κάνεις και τώρα. Μόνο που θα το κάνεις συνδυάζοντας αριθμούς!


Μία καλή συμβουλή  αν μου επιτρέπεις, πριν αρχίσεις τις δοκιμές: όταν κάποιο χρώμα σου αρέσει, σημείωνε τις τρεις τιμές (RGB) σε ένα χαρτάκι, στο πίσω μέρος του μυαλού σου, στο τετράδιο του διπλανού σου, στο χέρι σου, κάπου τέλος πάντων! Ναι! ναι! θα σου χρειαστούν!

Και τώρα σου προτείνω να δημιουργήσεις! Μάλλον, να μεγαλουργήσεις: πάρε ένα μικρό κουτί και κόψε παράθυρα σε κάθε του πλευρά. Βάλε μέσα στο κουτί το RGB Led και κλείσε τα παράθυρα με διάφανο χαρτί (αυτό που ψήνουν τα γλυκά). Κάπου έξω από το κουτί βάλε την φωτοαντίσταση και το arduino και όλα τα σχετικά καλώδια.

Καλά μέχρις εδώ; Τέλεια! Ο σκοπός είναι να αλλάζει χρώμα το φωτιστικό σου ανάλογα με το πόσο πολύ φως υπάρχει στο δωμάτιο.

Το 'πιασες; Γιαυτό σε ρώτησα στην αρχή αν είσαι ρομαντική ψυχή!

Θα μπορούσες για παράδειγμα όταν βραδιάζει να δίνεις ένα μωβ χρωματάκι στο φωτιστικό σου, για να χαλαρώνεις. Όταν είναι μεσημέρι και γυρνάς από το σχολείο, το φωτιστικό να παίρνει ένα ζωηρό πράσινο φως που θα φωνάζει "ώρα για διάβασμα"! Όταν δεν έχει ακόμη καλά καλά ξημερώσει, το φωτιστικό σου θα μπορούσε να γίνεται απαλό κόκκινο, σα να λέει "κοιμήσου ακόμα λίγο..."!

Ωραία! Βλέπω ότι συμφωνείς με την ιδέα μου! Θα μου επιτρέψεις να θέσω και πάλι την στρατηγική επίλυσης του προβλήματος και μετά να αποσυρθώ; Ναι; Ευχαριστώ, ευχαριστώ!


Φίλε μου!

Η Φυσική προόδευσε επειδή ένα  έπεσε στο σωστό κεφάλι, δηλαδη το κεφάλι του Νεύτωνα. Αν είχε πέσει στο δικό μου κεφάλι, το μηλαράκι απλώς θα είχε βρει το δρόμο για το στομάχι μου ! Βλέπεις λοιπόν ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Γιαυτό πραγματικά σε ικετεύω: μελέτησε καλά τον κώδικα που θα γράψεις. Δεν πρέπει να αφήσεις τίποτα μα τίποτα στην τύχη! Διότι: αν τύχει περίπτωση για την οποία δεν θα έχεις δώσει οδηγίες στο arduino σου, το arduino σα να λέμε "απλώς θα φάει το μήλο" και η επιστήμη δεν θα προοδεύσει!! Θα το αντέξεις;;;

 

Περιμένω νέα σου με μεγάλη αγωνία!

Σάκης

 

 
Επιστροφή στην κορυφή της σελίδας