210 7643187Τηλέφωνο Επικοινωνίας - 210 7649008Τηλέφωνο Διευθυντή

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 3η - ARDUINO LESSON 3

καλημέρα - καλησπέρα,

ο Σάκης είμαι πάλι  για να συνεχίσουμε την κουβέντα που είχαμε αφήσει στη μέση: η συνομωσία της φύσης ενάντια στα μικρά αθώα κουμπιά και τι θα κάνουμε εμείς γιαυτό.

Το πρόβλημα: η φύση δεν προίκισε αυτά τα πλάσματα με θάρρος! Για την ακρίβεια, δεν είναι καθόλου θαρραλέα πλάσματα, μα καθόλου!  Όταν τα αγγίζεις, κάτι τρέμει βαθειά μέσα τους...   Αποτέλεσμα;  Η τιμή HIGH δεν είναι και πολύ σταθερή. Η τιμή LOW δεν είναι και πολύ σταθερή. Η καρδούλα του κουμπιού τρεμοπαίζει, πάει τόσο γρήγορα από το LOW στο HIGH και πίσω, που δεν προλαβαίνεις να καταλάβεις τι γίνεται!

Φίλε, εδώ χρειάζεται στρατηγική και διπλωματία: θα δώσουμε χρόνο στο κουμπάκι να ηρεμήσει και να αποφασίσει αν η κατάστασή του είναι HIGH ή LOW.

Να το σχέδιό μας:

Το 'πιασες; Μπράβο!

Κοίτα τώρα, επειδή εσύ δεν είσαι Σάκης (πως να το κάνουμε; είμαι μοναδικός! ευχαριστώ, ευχαριστώ!) δεν έχεις ακόμη τη γνώση ώστε αυτό το μεγαλοφυές σχέδιο να το μετατρέψεις σε κώδικα.

Θα το κάνω εγώ για σένα:

Είδες, λοιπόν, με ποιόν τρόπο μπορούμε να γράφουμε δικά μας κομμάτια προγράμματος. Και με ποιον τρόπο μπορούμε να τα καλούμε μέσα στην loop().

Αυτή η γνώση, φίλε μου, είναι εξαιρετικά σημαντική για όλη την υπόλοιπη ζωή σου! Δεν μπορείς να ζήσεις πλέον χωρίς αυτή!

Λοιπόν, τώρα θα φτιάξεις ένα ζάρι. Μπορείς!  Ναι, ναι! Ισχύει!

Φαντάσου 7 leds ως εξής:

ένα

δύο

τρία

τέσσερα

πέντε

έξι

Να σου δώσω και μια ιδέα για το κύκλωμα; Αν και πλέον, μπορείς να το φτιάξεις μόνος σου!

Αυτό το χαμόγελο στο πρόσωπό σου τα λέει όλα: ήρθε η ώρα του κώδικα! Ναι! ναι! Ήρθε!

Μερικές ιδέες για να συνεχίσεις:

- Τοποθέτησε το κύκλωμα μέσα σε ένα μικρό κουτί από χαρτόνι. Άνοιξε τρύπες στο χαρτόνι στα σημεία που είναι τα leds και κάλυψε τις τρύπες με διαφανές χαρτί (από αυτό που ψήνουν τα γλυκά!). Έτσι θα έχεις μια πραγματικά σταθερή κατασκευή (και δεν θα κινδυνεύεις να σου βγάλει κανένα καλώδιο ο πρώτος τυχαίος άσχετος περαστικός που δεν έχει ξαναδεί στη ζωή του καλώδια και που χωρίς ίχνος ντροπής τραβάει ένα να δει τι είναι. Λες και θα καταλάβει! Λες κι έχει τέτοιο δικαίωμα! Δε συνεχίζω.... )

- Πρόσθεσε ένα κουμπί στο κύκλωμα για να το πατάει ο παίκτης όταν θέλει να ρίξει το ζάρι.

- Κάνε το ζάρι να παίζει ένα τρελό μοτίβο για 1-2 δευτερόλεπτα, μέχρι να δείξει τον αριθμό.

 

Φίλε μου, η σημερινή μέρα ήταν εξαιρετική!

τα λέμε σε μια εβδομάδα

Σάκης

 
Επιστροφή στην κορυφή της σελίδας